Wéber Gábor

Külső íven

Szánkó - Peking 2022
Történelem, technika és esélyek

img_1836.JPG

A jencsingi jégkatlant a szánkósok veszik birtokukba elsőként a téli olimpián, ahol szombaton a férfi szánkó első két futamával indulnak a küzdelmek. Érdekes módon a mindannyiunk számára leghétköznapibb csúszóeszköz, a szánkó olimpiai története a legfiatalabb a három csúszószakág közül, hiszen csak 1964 óta része a téli olimpiák programjának. Ugyan annak idején, a Davos mellett 1882-ben megrendezett legelső hivatalos versenyen mindenféle, szánkónak nevezett sportszerrel csúsztak, azonban a szánkózás sokáig csak harmadik erőnek számított az egy szövetségbe tömörült bob és skeleton mögött. Külön szervezetként saját hatáskörben rendezték a versenyeiket, némileg eltérő szabályrendszer mellett, és egy időre ugyan egyesültek a másik két szakág irányítótestületével, az IBSF-fel, az igazi áttörést az 1957-ben megalakuló új világszervezet, a FIL létrejötte hozta. Az akkor 13 országot tömörítő szánkós szövetség két évre rá a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagja lett és a sportág felvételt nyert az olimpia programjába.

Egyedi

Ez a különutasság a mai napig érződik a szánkó szabályrendszerén, pedig ugyanazokon a pályákon versenyeznek, mint a másik két testvérük. A legszembeötlőbb különbség az ülő helyzetből történő rajtolás, ami persze logikus is a szánkósok testpozícióját ismerve, az ikertestvér, a skeleton fejjel előre száguldása sokkal inkább a nekifutásból történő rajt természetes velejárója. A hőskorszakban fából készülő szánkókat persze itt is hamar felváltották a fémvázas verziók, a fa borítást pedig az üvegszál, majd a kevlár és az utóbbi időben a karbonszálas műanyagok. A szánkósok az egyedi rajtjuk miatt eltérő kialakítású és meredekségű rajtpozícióból indulnak, amihez kétoldalt elhelyezett fémrúdba kapaszkodva vesznek lendületet, majd szöges ujjvégű kesztyűk segítségével gyorsítanak a szánkón, mielőtt az aerodinamikailag tökéletes hanyattfekvésbe vágják magukat.

img_1817.JPG

Menet közben már apró súlypontáthelyezésekkel és a szánkó felfelé ívelő szarvait lábbal mozgatva irányítanak, a fejüket pedig igyekszenek minél jobban hátradönteni, hogy csökkentsék a légellenállást. Ezt néhányan olyan extrém szintre fejlesztik, hogy gyakorlatilag vakon csúsznak lefelé és a pályák tetején keresik a viszonyítási pontokat. Részben ez az aerodinamikailag kedvező pozíció okozza, hogy a szánkósok nagyobb végsebességet érnek el a skeletonosoknál, ami pályától függően 130-150 km/óra között mozog. Mivel a versenyzők súlya nagyban befolyásolja az elérhető sebességet, így a szabályok felső súlyhatárt írnak elő, a nőknél 75 kg, a férfiaknál 90 kg értékben, ami a felszereléssel, ballasztokkal és a szánkó 23 kg-os tömegével együtt 102 illetve 117 kg-os teljes versenysúlyt jelent. A könnyebb versenyzők a ballasztsúlyok használatával érnek fel a súlyhatárra, ezeket pedig általában magukra csatolt öv formájában viselik a speciális ruha alatt, mivel a szánkóra nem rakható. A szánkós cipő is különleges darab, mert az előre spiccelt lábtartásra gyártják, normál körülmények nem igazán kényelmes viselet.

5e559f0aa9b263bd0762d37e-large.jpg

Testhezálló darabok

A szánkók egyébként teljesen személyre szabott, testre formált eszközök, hiszen a szabályok szerint a válltól a térdig érhetnek és a fekvőlapok bármilyen anyagból elkészíthetők. A vázkerethez használt fémek és a korcsolyapenge anyagául szolgáló fémötvözetek viszont nincsenek megkötve, így a szánkó ebben is egyedinek számítanak a skeleton és a bob kötöttebb szabályaihoz képest. A szánkótest merevsége és ebből fakadóan az erőhatások alatti deformációja alapvető kulcsa a sikernek: a túl lágy és a túl merev konstrukció sem ideális, így ebben az arany középutat keresik a gyártók és a szánkókat előszeretettel fabrikáló versenyzők és csapattechnikusok is. Már akinek van persze, mert ezt a sportágat elsősorban a németek uralják, a többiekéhez hatalmas központi büdzsével, szánkót fejlesztő és gyártó céggel (FES és iXent) és a legújabb technológiák, mint pl. a 3D-nyomtatás bevetésével. A másik nagy fejlesztési terület a pengék összetétele, élezése és beállítása, amihez szintén sok pénzre van szükség. A korcsolya hosszirányú íveltsége sem mindegy, na meg a jég hőmérséklete és minősége sem, és mindezen paraméterek tökéletes összehangolása kell a legjobban sikló szánkó eléréséhez. Az egymás felé dőlő, negatív szögben álló pengék élei egyébként nem élesek, minimum 5 mm-es sugarú kerekítéssel kell rendelkezniük, és bármilyen furcsa, a sebesség növeléséhez tovább is tompítanak rajtuk, igaz ezzel a szánkó irányíthatóság is romlik. A nagyok tehát komoly technikai háttérrel és tapasztalati előnnyel rendelkeznek, a kisebb országoknak marad a levetett szánkók másod-, harmadkézből való megvétele. Akinek meg telik is egy 20-25 ezer dollárt kóstáló újabb darabra, az sincs sokkal előrébb vele az ahhoz passzoló ideális beállítások és a megfelelő technikusi háttér, na meg rengeteg gyakorlás nélkül.

ixent_szanko.JPG

Legendák és esélyek

Persze a technikától függetlenül a szánkózásnak is megvoltak és megvannak a kiemelkedő alakjai, de az alpesi régió fölénye lehengerlő. Az eddig megnyerhető 48 olimpiai aranyéremből 47-et németajkúak nyertek, ebből 34-szer németek, 7-szer dél-tiroli olaszok, 6-szor pedig osztrákok és mindössze egyetlenegyszer, 1980-ban egy szovjet szánkós, Vera Zozula. Az olaszoknál szinte nemzeti intézménynek számít Armin Zöggeler, aki 6 olimpián szerzett érmeket, köztük 2 aranyat, de honfitársa, Paul Hildgartner is nyert két olimpiát egyéniben. A németek élő legendája a háromszoros egyéni olimpiai bajnok Georg Hackl, akit a még ma is aktív, de idén kissé halványabban teljesítő honfitársa, Felix Loch beérhetett volna 2018-ban, ha az utolsó menetben nem ront egy óriásit, igaz neki is ugyanúgy 3 aranya van a nemrég bevezetett csapatváltó miatt. A Pjeongchangban győztes osztrák, David Gleirschser is itt lesz Pekingben, de feledhető világkupa szezont követően, ahogy a 4 éve az amerikaiak első érmét, ezüstöt szerző Chris Mazdzer ismétlése is meglepetés lenne. Nem úgy a régi-új német csillagé, az idén 5 világkupa versenyt nyerő Johannes Ludwigé, akinek 35 éves kora ellenére idén van a legnagyobb esélye olimpiát nyerni. Ebben Lochon kívül az osztrákok reménysége, Wolfgang Kindl akadályozhatja meg, akivel az egész szezont végigmeccselték, és itt is Ludwig sarkában – vagy akár előtte lehet. Az érmek sorsába az olaszok piszok gyors, de finoman szólva sem kötélidegzetű menője, Dominik Fischnaller is beleszól majd, ahogy a két világkupa futamot nyerő, ifjúsági olimpiai bajnok Kristers Aparjods is odaérhet egy lepattanóért a lettek örömére. Elvileg ide sorolhatnánk az elmúlt két világbajnokság győztesét, az orosz Roman Repilovot is, de nincs nyerő formában; amerikai vagy kanadai érem pedig bombameglepetés lenne.

img_1841.JPG

A hölgyeknél minden idők legsikeresebb szánkós olimpikonja, a 4 arannyal (ebből 2 egyéni) rendelkező német címvédő, Natalie Geisenberger szülés után tért vissza, és a legutolsó világkupa futamon győzni tudott St. Moritzban és jól tudja, hogy kell olimpiát nyerni. Ennek ellenére a szezon nem róla, hanem honfitársáról, Julia Taubitzról és az osztrák Madeleine Egléről szólt, akik a 9 világkupa futam közül hetet megnyertek. Egyetlen győzelem jutott még a német válogatott harmadik tagjának, Anna Berreiternek, aki szintén az éremesélyesek közé tartozik. Rajtuk kívül még egy másik osztrák, Lisa Schulte és az amerikai Emily Sweeney okozhat meglepetést, de az ő sikerük már rendkívülinek számítana. Az oroszok, a lettek és olaszok – akik között ott lesz Armin Zöggeler lánya, Nina is – szinte biztos, hogy csak a pontszerző helyekért küzdhetnek majd.

img_1812.PNG

A férfi párosok mezőnye specialistákkal van tele, itt nagyon ritka az átjárás az egyéni számok szereplői irányából, annyira nagy összeszokottságot kíván a két ember összehangolt mozgása a szánkón. Itt ráadásul még nagyobb a német fölény, az előző két olimpián diadalmaskodó Tobias Wendl/Tobias Arlt és az idei világkupát toronymagasan nyerő Toni Eggert/Sascha Benecken páros nagy valószínűséggel egymás közt döntik el az olimpiai bajnoki cím sorsát, minimális eséllyel a lett testvérpár, Andris Sics/Jurij Sics, valamint a Thomas Steu/Lorenz Koller osztrák egység szoríthatja meg őket. A csapatverseny szempontjából nyitottabb a helyzet, hiszen a női, férfi és páros versenyzők egymás után teljesített összidejét számoló viadalon a reakcióidőnek és a kötélidegzetnek is fontos szerepe van, így ott jóval több esély van a meglepetésre, mert nincs lehetőség a javításra, egyetlen futamon dől el minden. Éppen ezért a németek mellett valós dobogós vagy akár győzelmi esélyei lehetnek az osztrák, lett, olasz és orosz csapatoknak is.

Wéber Gábor

Program:

február 5., férfi szánkó

  1. futam – 12.10
  2. futam – 13.50

február 6., férfi szánkó

  1. futam – 12.30
  2. futam – 14.15

február 7., női szánkó

  1. futam – 12.50
  2. futam – 14.30

február 8., női szánkó

  1. futam – 12.50
  2. futam – 14.35

február 9., páros szánkó

  1. futam – 13.20
  2. futam – 14.35

február 10., szánkó váltóverseny

  1. futam – 14.30

A bejegyzés trackback címe:

https://webergabor.blog.hu/api/trackback/id/tr5017247582

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Wéber Gábor

Rendszertelen időközönként itt írom ki magamból az F1 és más sportágak történéseivel kapcsolatos gondolataimat, elemzéseimet. Készülj fel, nem kétpercesek lesznek.

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása