Wéber Gábor

Külső íven

Bahreini F1 tesztnapló
2021 F1 erősorrend

xpb_1076330_1200px.jpg

A Forma-1 téli tesztjeinek eredményeiből sosem lehet pontos képet alkotni, az idén pedig az eddiginél nehezebb a feladat, hiszen a mezőny mindössze három tesztnapra utazott Bahreinbe, így minden idők legrövidebb felkészülési időszakát követően indul majd a szezon. A szahíri hosszúhétvégén 3725 kört, összesen 20160 km-t tettek meg a csapatok, ám a várt tökéletes időjárási körülmények helyett hatalmas, változó irányú szélben, az első napon pedig homokviharban is kellett autózniuk. Habár előzetesen nem láttam értelmét, a tesztet végignézve és az azóta öszegyűjtött adatok alapján mégis kialakult bennem egyfajta összkép, amit szigorúan a játék kedvéért megosztok veletek. A következő hét amúgy is a találgatásoké lesz, ezt az össznépi játékot minden F1 drukker így vagy úgy, de mindig végigjátsza. Lássuk, mit tudunk.

Alapok

Minimális, de bizonyos szempontból jelentős hatású szabályváltozások jöttek idénre, így a rövidített tesztnapok alatt szinte hiba nélkül, nagyon megbízhatóan működtek a nagyrészt a tavalyi autók alapjaira épülő ideiek, két kivétellel. A Mercedes sebességváltóját használó gyári csapatok (a gyáriak és az Aston Martin) hosszú órákat töltöttek a garázsban a tesztek első felében, a versenyzöldeknél pedig a turbóval is gond volt, nem véletlen, hogy ez a két csapat tette meg a legkevesebb kört Bahreinben. Nem kérdés, hogy jól jött volna még nekik +500 km, de azért a munkát egyikük számára sem lehetetlenítette el, legfeljebb korlátozta, de erre még kitérek.

Minden téli teszt során a legfontosabb az autó rendszereinek, azok tervezett működésének és megbízhatóságának a kipróbálása, az abszolút tempóra 30 kg üzemanyaggal és egy C3-as gumikeverékkel is következtetni tudnak, de csak nagyságrendileg. És mivel a Pirelli is új gumikat hozott idénre (régi keverékek, de új konstrukciós alapra), ezért az autó egyensúlyváltozását egy-egy közel időmérős körön azért nem ártott megkóstolni, persze ehhez sem kell az összes lóerő. Ezzel együtt a csapatok sosem köröznek „csak úgy”, minden etap pontosan meg van tervezve, minden lassú, vagy gyors körnek szerepe van: tartott tempójú aero-mérések, ormótlan aero-rácsok elöl-hátul, eltérő hűtési konfigurációk, új motorüzemmódok és gázpedál hangolás, benzintank kiürítés, flow-viz festék literszámra és gumik-gumik-gumik, ameddig csak van belőlük. A három napra egyébként 30 garnitúra jutott csapatonként, úgyhogy ezzel nem kellett spórolni.

Ebbe, a csapatonként eltérő menetrendbe elsőre nehéz rendszert találni, de minden csapatnak megvannak a bevett szokásai, amik szépen kirajzolódnak akárcsak egy ujjlenyomat. Bahreinben helyi idő szerint 10 órakor indultak a tesztnapok, így aki korán kiment, az még egy rövid ideig tudott értelmezhető tempót autózni a déli, koradélutáni 30°C körüli hőség előtt, vagy megvárta a késő délutántól a villanyfényes befejezésig tartó ideális körülményeket. A kettő között meg lehetett piszmogni a többi, fontos dologgal. Persze a pálya állapota is folyamatosan változott, az első napi 40-45 km/órás hátszél – ami a homokvihart is hozta délutánra – másnaptól enyhült és szembeszéllé változott a célegyenesben, az addigi 330 km/órás végsebességeket 310-315 körülire korlátozva. Az iránya a harmadik nap is megmaradt, de szinte teljesen erejét vesztette, így minden szempontból az utolsó volt a legideálisabb nap.

Első blikkre

21t01bah_overall.jpg

A három nap összesített végeredmény listája annak ellenére beszédes, hogy messze nem tartalmazza a teljes igazságot. A Red Bull tűnt a leggyorsabbnak, a Haas zárja a sort, de vajon tényleg így van-e? És a közöttük lévő nyolc csapattal mi a helyzet? Örökérvényű szabály, hogy aki minden nap könnyedén odaér a mezőny elejébe, az biztos nem kezd rossz alapokról, míg a problémákkal küzdők esetében 99%-ban hihetünk a szemünknek. Ami az igazi különbség mondjuk a 20-30 évvel ezelőttihez képest az az, hogy akkoriban a téli tesztek során kialakult sorrend szinte a teljes szezonra kivetíthető volt, annyival kevesebb fejlesztési lépcső létezett – már akinél létezett – év közben. Ma már ez sokszor egyik hónapról a másikra sem igaz. Persze ezen a listán eltérő gumikeverékkel, benzinmennyiséggel, motorüzemmóddal, más és más időpontban futott körök szerepelnek, így a pontosabb képhez közös nevezőre kell hoznunk, amit csak lehet. És szokás szerint innentől jön a dolog pepecselős része mind a 3725 kör adatainak kiértékelésével, a három nap alatt látottak és a belső kamerás videók elemzésével, a csapatok és versenyzők nyilatkozataival megfűszerezve. És ugyanezt teszik maguk a csapatok is, csak még több adat birtokában, mert ugyanúgy kíváncsiak arra, hogy hol állhatnak jelenleg.

Közös nevező

A művelet kicsit az aranyásáshoz hasonlít, jó sok értéktelen adatot kell ellenőrizni, mire néhány aranyrögre lel az ember, de a közben határozottan közelebb kerülünk a puzzle kirakásához. A csapatok leggyorsabb köreinek ismeretében a napszak és a gumikeverékek ismertek, azonban az, hogy használt, vagy új gumikról beszélünk, csak a részletes adatokból derül ki. Ahogy az is, hogy hány kört teljesített a versenyző az adott etapban, mert abból egy minimális üzemanyagmennyiséget is kalkulálhatunk. Vagyis aki a legjobb köre után egyből a boxba ment, annak nem biztos, hogy volt több üzemanyaga, ám aki még 2-4-8 kört kint maradt, annak mininum annyival több kellett legyen a tankjában. És az egykörös fogyasztás ismeretében (1,9 kg/kör) ez is időkülönbséggé váltható, hiszen minden kg plusz súly köridőveszteséggel jár. Bahreinben ez körönként kb. 0,07 mp, azaz minden megtett kör végén ennyivel lehetne gyorsabb az autó a csökennő üzemanyagszint miatt.

Ezen felül a gumkeverékek közti különbég a másik fontos tényező, a jellemzően használt C2-C3-C4-C5 közti teljesítménykülönbséget pedig a Pirelli friss adatai alapján 0,5-0,6-0,3 másodpercben határozhatjuk meg. Persze nem minden autó talál pont ennyi időt egyik gumiról a másikra váltva, hiszen az autó egyensúlyát is befolyásolják a keverékek, de a nagyságrendi megközelítéshez tökéletesek. A teszten használt PROTO jelölésű abroncs is a C3-as verzió volt, csak nem Romániában, hanem Törökországban készült, és pusztán minőségvizsgálati okokból hozta a Pirelli. Anno a törököknél gyártották az F1-es gumikat, de néhány éve már Romániába került át a gyártás, a török üzem csak a biztonsági tartalékként funkcionál az F1-nek.

A sokismeretlenes egyenlet megoldásához persze még ismernünk kellene a pontos motorüzemódokat (nincs hivatalos adat) és a pálya állapotának változását is, amit nagyon durva közelítéssel lehet csak saccolni – ebben a csapatok adatai messze pontosabbak. Az első napot az óriási szél és a homokvihar miatt összességében kukázhatjuk, legfeljebb a szinte teljesen egyidőben futott körök között lehet keresgélni, míg a második és főleg a harmadik nap utolsó harmada egyértelműen a legjobb körülményeket biztosította. A legtöbben természetesen ebben az intervallumban futották a mérvadó köreiket, az autók is ekkorra voltak a legjobban belőve, úgyhogy ebből a szempontból szerencsésen alakultak a dolgok.

2021_adaptalt_teszt_koridok.png

Pirossal a csapatok leggyorsabb körei láthatók, mellé a gumikeverék és a pluszban megtett körök száma az adott kör után. Minden csapatnál csak a teljesítmény szempontjából lényeges köreiket tüntettem fel a keverékoszlopokban, a nyilvánvalóan rosszabbaktól eltekintettem. Lilával azok a köridők láthatók, amelyek abszolút értelemben lassabbak voltak ugyan, de a kevésbé tapadó gumikeverék hátrányát levonva mégis jobb elméleti kört eredményeznének. A sorrend a sötétített „elméleti maximum” oszlop alapján áll össze, ami a keverékek és üzemanyagmennyiségek külöbségével számított optimális köridő lenne a C5-ös keveréken. Az adott körök pontos napja és időpontja mellett még a megtett kilométereket és a 2020-as Bahreini Nagydíj időmérős teljesítményéhez viszonyított eltéréseket is szerepeltettem érdekességképp.

Jól látszik, hogy két kakukktojás van a mezőnyben, a Mercedes és az Aston Martin, akik tavaly november végi önmagukhoz képest nagyon elmaradnak a mezőnyátlagtól, aminek több oka is van, de nagyjából minden ugyanarra vezethető vissza, de erre – ahogy már ígértem – mindjárt kitérek. A Red Bull elsősége nem meglepő, a C5-ös keverék használata nélkül is az élen végeztek, tulajdonképpen bármelyik gumival és napszakban a leggyorsabbak voltak rövid és hosszú etapokon egyaránt. A McLaren második helye csak abból a szempontból furcsa, hogy amúgy csak a 7. legjobb időt érték el, de kilógott a lóláb, és igazán ők sem titkolták, hogy mennyire elégedettek az új autóval, ennek ellenére csak fű alatt hajtották meg Norrisszal egy C2-es keveréken a déli napsütésben. Ezzel szemben az Alpha Tauri rendes időmérős szimulációt csináltatott Cunodával, - hadd tanuljon - aki még a DRS-ét is 170 méterrel korábban nyitotta a szabályosnál (ezért a 0,15 mp levonás a táblázatban), de az AT02 így is piszok gyorsnak tűnt, ráadásul a legstabilabb is volt az egész mezőnyben, Gaslyval a volánnál meg picit több is lehet benne. 

Ugyanez a helyzet a Ferrarival, akiknél Sainzé volt a mértékadó idő, aki még nem alkalmazkodott teljesen a még mindig kissé trükkös Ferrari vezethetőségéhez, így a Leclerc-faktor hozhat további tizedeket, de egyértelmű a motorikus fejlődésük, az autóé azonban továbbra sem az. Az Alpine-nál Fernando Alonso főleg a hosszabb etapokon és keményebb gumikon dolgozott, de láthatóan volt még tartalék az autóban, ahogy Kimi Räikkönen több keveréken is megmutatta, hogy az Alfa Romeo lehet a szezon elejének egyik meglepetése, gyakorlatilag felzárkózva a középmezőny végéhez, még ha maradt is egy minimális hátrány. A Williams-Haas reláció nem sokat változott, Russell most is egy más dimenzióba reptette az FW43B-t, amihez a Haas újoncainak nem sok köze lesz egy ideig, még akkor sem, ha életük első F1-es szezonjára készülve, minden egyes nappal javulni fognak - az autójuk kevésbé.

Mercedes mizéria

Igazi meglepetés volt a Mercedes első napi sebességváltó problémája, ami ráadásul az első körben következett be, és fél napra megbénította a címvédőt. A hibrid érában utoljára 2015-ben kezdték ilyen nehézkesen az évet, tavaly pl. már az első napon 800 km-t raktak az autóba. Aztán jött az Aston Martin problémája a sebességváltóval, majd a turbóval, és mindkét csapat meglepően gyengén szerepelt a tabellán mind megtett táv, mind köridők szempontjából. Ennél is meglepőbb volt a Mercedes instabil viselkedése, számos vezetői hiba, megforgás és sóderágyazás lett belőle, amire évek óta nem volt példa náluk. Valószínűleg nem véltelen, hogy pont az a két csapat volt érintett, amely ugyanazt a sebességváltót használja, megegyező hátsó felfüggesztéssel együtt, ellentétben a Mclarennel és a Williamsszel, akik csak a motort kapják az AMG-től.

xpb_1076857_1200px.jpg

Megnézve az első nap kronológiáját, a Mercedest 3 óra 15 percen át szerelték (váltócsere), eközben az Aston Martin Vettellel a volánnál rótta az ismerkedő köröket, folyamatosan magas tempót autózva az egyenesekben, 329 km/órás maximummal és további 12 alkalommal 320 fölötti tempóban (ez volt a hátszeles nap). Aztán 2 óra 46 perccel a kezdés után, 55 perccel a Mercedes váltócseréjének befejezése előtt történt valami, és onnantól kezdve az Aston Martin Vettellel, majd Strollal is alig ment 300-as tempó fölé (összesen 3x), minden szektormérő pontnál jelentőse lassulva. A Mercedesnél a 320-330-as tartomány 4x volt meg aznap, míg a McLaren 33x, a Williams 15x küldte el akár 329-330-ig is a sebességmérőt. A második nap is hasonló volt az eloszlás, valamivel javuló tendenciával a Mercedes váltós csapatoknál, aztán vasárnapra az Aston csak 294 km/órával tetőzött, a Mercedes (310), McLaren (315) és Williams (318) kategóriával nagyobb tempója mellett.

xpb_1077937_1200px.jpg

Az első napi váltó gondokra tehát egyértelműen szoftveresen reagálhattak, miután még váltócsere közben rájöttek a probléma okára a gyári csapatnál, és az addig magas tempókat diktáló Astont is gúzsba kötötték, ami viszont nem akadályozta meg a másnapi problémákat, vagy akár oka is lehetett azoknak. A harmadik napi végsebesség visszaesés az Astonnál egy érdekes anomália, és sokkal inkább lehet összefüggésben az el nem végzett hosszú etapokkal, mintsem az óvatos váltó- és motorvezerléssel. A végsebességmérő pont ugyanis 144 méterrel a célegyenes vége előtt található, és a versenyetapot szimuláló pilóták ide már vitorlázva, azaz folyamatos gázelvétellel (lift-and-coast) érkeznek, ami gyorsan lerontja a végsebességet a mérési pontnál. Vettelék tehát az első két napi nyűglődést követően nem akartak időt veszíteni az egykörös tempó hajszolásával, sokkal inkább a kiesett munka bepótlására törekedtek, természetesen visszafogottabb versenylóerők mellett.

Versenytávok

A hosszabb etapok ellenére nem minden csapat teljesített versenyszimulációt, ám így is rengeteg fogódzót lehetett találni az adazok közt. Teljes versenytávon a Haas körönkénti átlagban több mint egy másodperccel elmaradt a Williamstől (Schumacher-Russell összevetésben), az Alfa Romeo ennél bő fél másodperccel tudott jobbat (Räikkönen), szinte pariban a Cunoda vezette Alpha Taurival, amiben viszont Gasly-t nem láttuk versenytávot menni. A Ferrarik valamivel gyorsabbak voltak, Leclerc és Sainz is megcsinálta a maga 57 körét, de csak 4-5 tizeddel verve a japánt, míg Alonso ugyan nem teljesített értékelhető teljes versenyszimet, de részetapok alapján a Ferrarik környékén muzsikált bizonyos keverékeken. Az Aston Martinok ebből a szempontból is feladták a leckét, csakis részetapokat futottak, fixnek tűnő benzinmennyiséggel, folyamatosan változtatva az autót és a gumikat. Ezen etapok átlagai valahol ebben a tartományban mozogtak, de ennek a sűrű mezőnynek az elejébe éppúgy jók lehetnek, ahogy az Alfa környékére is, attól függően, hogy 10-20 kg-mal több, vagy kevesebb volt a tankban. Egyetlen segítségként a McLarennel percre egyidőben teljesített köreiket vettem figyelembe az első napon, szabadjára engedett Aston végsebesség mellett: közel 1 mp McLaren előny mindkét páros esetén. Más program, más prioritások, de amelyik autó gyors, azt tapogatózó körök közben sem lehet nagyon lassítani.

xpb_1077394_1200px.jpg

A McLarennél nem csak ebben, de a hosszú etapokon is az eddigi összképet megerősítő eredmények alakultak: Ricciardo C4-C2-C3 gumikon futott kétkiállásosa 1 másodperccel jobb átlaggal zárt a Scuderia idejeihez képest, ám azoknál kedvezőbb körülmények között teljesítve a 3. nap végén, így kisebb valós különbséggel, de mindenképp érezhető előnyt sejtetve a wokingiaknál. A Red Bullnál csak Pereznek volt teljes Grand Prix távú próbálkozása, de még a második nap délutánján, és az eltérő körülményeket figyelembe véve a McLaren szintje körüli tempóban. Verstappennek ezzel szemben csak részletekben teljesített etapok jutottak, azokban viszont mindenkinél gyorsabb és konstansabb volt, kivéve a hasonló, 12-14 körös miniszimekkel próbálkozó Bottast, akivel bizonyos keverékeken nagyon egy ritmust diktáltak. A Red Bull kevés üzemanyaggal és főleg a kemény keveréken tűnt jobbnak, nem véletlen a közel egykörös tempóban mutatott könnyedségük sem mindegyik, általuk használt Pirelli verzión, szemben a Mercedes kényes egyensúlyával még a C4-C5-ös gumikon is, ami leginkább aero-balansz problémákat sejtet a címvédőnél.

Altató

Népszerű vélemény, miszerint a Mercedes csak a bolondját járatta a mezőnnyel, és jövő hétre minden rendben lesz/új autót épít. Nos, ha ezt is akarták volna, biztos nem ennyi problémával és ilyen rossz vezethetőség mellett húzzák le a három napot, tökéletesen megtette volna a szokásosan letekert motor – ami persze most is benne volt a pakliban. A filmezési napot közben kedden letudták, ott sem derült fény semmi turpisságra, pedig új orrkúptól a teljesen átszabott hátsó futóműig és váltóig minden szóba került már. Hova is titkolóztak volna, hiszen a fejlesztési zsetonjait mindenki elköltötte, bármilyen alapvető mechanikai változást a tesztnapra is bevethettek volna, senki nem másolhatná le, mert nem engedik a szabályok. Már az is nagyon bátor volt, amikor 2019-ben a még 8 napos tesztek második hetére a fél autót kicserélték, de a terv működött, és úgy is 4 napjuk maradt belőni azt. Most meg egy 100 km-es, demo gumikon futó filmezési napra tartogatták volna a puskaport? Ekkora kockázatot senki nem vállalna értelmetlenül.

Konklúzió

2021_png2.png

Mindent figyelembe véve ez a legpontosabb tippem az év eleji egykörös erősorrendre, de senki ne vegyen rá mérget, ne tegye fel rá a házát semelyik fogadási oldalon és ne menjen ölre, ez pusztán csak egy adatalapú megközelítés, néhány saját tapasztalaton alapuló szubjektív faktorral. A Red Bull minden téren erősödött, és ha nem is előzte meg egyértelműen a Mercedest, egyelőre egykörös tempóban jobb esélyekkel indul a sokkal vezethetőbb, kezesebb autója miatt. A McLaren nagyjából megfelezte a tavalyi lemaradását, ez is kb. fél másodpercet jelent, de ezzel vezeti a középmezőnyt, ami továbbra is nagyon sűrű az Alpha Taurival, Ferrarival, Astonnal és Alpine-nal bezárólag, illetve fél lábbal már belépett ide az Alfa Romeo is. A Williams Russellel sincs közel, habár az autó extrán szélérzékeny volt, a Haas meg minden szempontból sereghajtónak tűnik. Bárhogy is lesz, én már szokás szerint alig várom, hogy végre elinduljon ez a szezon és lássuk, mi a valóság!

WG

képek: xpbimages.com

A bejegyzés trackback címe:

https://webergabor.blog.hu/api/trackback/id/tr8116469090

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Wéber Gábor

Rendszertelen időközönként itt írom ki magamból az F1 és más sportágak történéseivel kapcsolatos gondolataimat, elemzéseimet. Készülj fel, nem kétpercesek lesznek.

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása