Wéber Gábor

Külső íven

SKELETON - PEKING 2022
Történelem, technika és esélyek

img_1853.JPG

A sportág, aminek rendes magyar neve sincs, és valószínűleg sokakat gondolkozásra késztetnénk vele, ha váratlanul nekik szegeznénk a kérdést, hogy milyen sportágról beszélünk? Az idétlenül hangzó csontvázszánkó pedig sokkal beszédesebb lenne, miközben tulajdonképpen a csúszósportok őséről van szó, már ha időrendi sorrendben akarnánk meghatározni az egyes szakágak létrejöttét. A fémvázas versenyskeleton már 1892-ben létezett, a bobok pedig egymáshoz kötött/rögzített skeletonokból jöttek létre. A skeleton tulajdonképpen a legpuritánabb, legvadabb és lecsupaszított formája a hegyről való lecsúszás művészetének, szinte mindenféle technikai hókuszpókusz nélkül. A versenyzők tulajdonképpen egy nyújtódeszka méretű lapra hasalva, fejjel előre csúsznak lefelé a földtől mindössze néhány centiméterre, az irányváltásra meg a súlypontáthelyezést és a mögöttük lebegő lábfejüket használják. Egyfajta vízszintes szabadesés a jégen, ugyan mi baj lehet belőle?

r_1.jpg

A XIX.-XX. század fordulójától egyre elterjedtebbé váló alpesi sportág mégis háttérbe szorult a belőle szárba szökő bobversenyzés mellett, és csak annak köszönheti viszonylag korai olimpiai megjelenését, hogy az első évtizedekben a sportágakat és rendezési szisztémát alapvetően a téli olimpiai helyszínei határozták meg. Nem véletlen tehát, hogy az első két skeletonos szereplés 1928-ban és 1948-ban St. Moritzban történt, hiszen a sportág szülőhazájaként a világ első csúszópályája, a Cresta Run adott otthont a viadaloknak. Ezután azonban 54 évnyi hibernáció következett, amíg 2002-ben, Salt Lake City-ben vissza nem tért az olimpia programjába az egyik legősibb téli versenysportág.

Minél egyszerűbben

img_3038.JPG

A puritanzmus napjainkban is megmaradt, és bizonyos szempontból ez adja a skeleton szépségét és izgalmát is. Alul két, 16 mm átmérőjú, félkörív alakú penge található egymástól 34-38 cm-re elhelyezve, fölötte a fémvázra helyezett fekvőlap, rajta pedig a versenyző testét a szánkón tartó nyereg, ami leginkább egy emberi csontváz bordáira emlékeztet – lásd az elnevezést. Mindezek a versenyzővel együtt 102 kg-ot nyomhatnak a nők, 120 kg-ot a férfiak esetében, a súlyhatár eléréséhez szükséges ballasztot pedig a vázra kell rögzíteni. A karbonszálas és 3D-nyomtatási technológia ide is elért, de minimális előnyei vannak csak a fekvőlap kialakításánál, mint ahogy a IBSF által egységesített pengéket sem lehet módosítani, kizárólag az élezés formázásával és méretével játszhatnak a versenyzők, de azt is csak 2 mm profilmélységig.  A betolós rajt miatt a versenyzők cipőinek talpán 250-250 db 5 mm-es fémtüske található, aminek köszönhetően a skeletonosok veszik a legjobb rajtot, hiszen a nőknél 38, a férfiaknál 45 kg-os szánkót a bobosoknál is nagyobb tempóra gyorsítják az első 50 méteren sprintelve.

Az egész csúszás egyik legfontosabb mozzanata a futásból a skeletonra vetődés momentuma, ami könnyen kibillentheti a szánkót a bobosok által használt nyomvályúból, mivel a mozdulatsor közben kezet is vált a versenyző. Egész pontosan az addig a skeleton mellett futva, a hozzá közelebb eső nyerget markoló kezét kell elemelnie és a levegőben átvetődés előtt a másikkal ráfogni, hogy stabilizálni tudja a testét az érkezéshez. Leírva bonyoultabb, mint a valóságban, de ha nem megy zökkenőmentesen akkor nagyon sok időt lehet veszíteni rajta rögtön a menet elején. A többi már gyerekjáték is lehetne, csak nem kell hozzá felemelni a fejet és nem árt jól viselni, ha az ember álla a bukósisakban a jégen koppan a döntött kanyarok be- és kijáratán. A fej amúgy is központi kérdés, mert a légellenállás nagy részéért az felel, cserébe viszont egy apró fejmozdulattal is korrigálható az irány. Ezt hívják a skeletonosok aero-kormányzásnak, a pengéket viszont itt is súlypont áthelyezéssel kormányozzák és a legtöbbször egész testtel dolgoznak, nagyobb korrekciókhoz pedig a lábfejüket használják, ami viszont sebességet emészt fel.

img_3053.JPG

A skeleton egyébként átlagban 10 km/órával lassabb a szánkónál, ami részben a rosszabb légellenállásnak, részben az egyszerűbb technikának köszönhető. Ez pályától függően 120-140 km/órás végsebességet jelent, ami azért nem gyerekjáték. Gyorsabb testvéréhez képest a vezethetősége is különbözik, a skeletonnal nem lehet olyan tűpontos íveket húzni, mint a máshogy pengézett szánkóval, viszont reaktívabban, gyorsabban reagál a legkisebb mozdulatra vagy egyenetlenségre is. Másképp fogalmazva míg a szánkót egy tökéletes menetben teljesen kontrollálva le lehet vinni a jégkatlanban, addig a skeleton kicsit mindig külön életet akar élni, amire a versenyzőnek mielőbb reagálni kell. A legjobbak persze jól bánnak ezzel, de ezzel együtt is sokkal több a a hibalehetőség, így kevésbé kiszámíthatók az eredmények, sokkal inkább benne van egy-egy váratlan éremszerzés vagy győzelem.

Du ju szpík skeleton?

Olimpiai érmek szempontjából meglepő módon angolszászok által dominált sportágról beszélünk, az összetett éremtáblázat élén USA, Nagy-Britannia és Kanada állnak, a németek és az osztrákok az első hét közé sem fértek be eddig. Ez persze változóban van, de a skeleton továbbra is rendkívül nyitott sportágnak számít favoritok szempontjából. Phjongchangban pl. koreai és brit aranyérmek születtek, de a 2002-es olimpiai újjászületés óta orosz, kanadai, svájci és amerikai bajnokokat is avattak. Statisztikai érdekesség, hogy a férfiaknál az elmúlt 5 téli olimpiából 4-szer hazai versenyző győzött, amire nagyrészt a rendező ország nem számára nem korlátozott edzéslehetőségek jelentik a magyarázatot. A férfiak mezőnyében most is ott lesz a koreai címvédő, Szung-bin Jun, aki viszont nem remekelt a világkupa idényben, így a címvédése komoly meglepetésnek számítana. Vele ellentétben minden idők egyik legeredményesebb skeletonosa, a lett Martins Dukurs idén behúzta a 11. összetett világkupa győzelmét, és két olimpiai ezüstje és hat világbajnoki címe mellé 37 évesen arannyal koronázná meg a pályafutását. Elsődlegesen két német állhat az útjába, Axel Jungk és Christopher Grotheer közül mindketten tartották vele a lépést a világkupán, az utóbbi pedig 2020-21-ben két világbajnoki címet is meg tudott nyerni előle. Ez lenne a papírforma, de az itt nem mindig jön be, így komolyan kell venni a Szocsiban olimpiai bajnok, az idén két VK-futamot nyerő Alexandr Tretyakovot, honfitársát, a kétszeres junior világbajnok, 21 éves Jevgenyij Rokuszjevet, valamint a idősebbik Dukurs testvért, Tomasst is. Meglepetés faktornak pedig ott vannak a kínaiak, akik ráadásul nem indítják az Innsbruckban hármas holtversenyben idén VK-aranyat szerző skeletonosukat, Wencsiang Genget, hanem a világkupa versenyeken alig látott Cseng Jin és Wenkang Jen lesz a párosuk, akik a házi válogatón a legjobbak voltak az olimpia trükkös pályáján és azóta szinte eldugták őket a világ szeme elől. Kínai érem férfi skeletonban? A pályaismereti előnyüket kihasználva nem elképzelhetetlen forgatókönyv, de még az abszolút győzelem sem.

img_1794_1.JPG

A nőknél megüresedett a trón, a korábbi két olimpia győztese, a brit Lizzy Yarnold visszavonult, így biztosan új bajnokot avatnak. Óriási formában érkezik Pekingbe a friss világkupa győztes, Kimberly Bos, viszont nem tudni, hogy az esélyesség terhe mit hoz ki a második olimpiás hollandból, persze papíron ő lenne a favorit. Közvetlen a sarkában liheg az osztrákok legjobbja, Janine Flock, az orosz Jelena Nyikitina és a német Tina Hermann. A koreai olmpiai érmesei közül itt lesz Laura Deas (GBR) és Jacqueline Lölling (GER) is, de idén egyikük sem remekelt, ahogy a női skeleton Anna Kurnyikovája, Julia Kanajkina is hangulatfüggő versenyző, de ha betalál, piszok gyors. Mégsem ők lehetnek a jencsingi skeleton versenyek igazi meglepetései, hanem egy ausztrál, egy cseh és természetesen egy kínai hölgy. Jaclyn Narracott döbbenetes hibátlansággal nyerte a január közepi szezonzárót St. Moritzban, amivel az ausztrálok legelső világkupa érmét szerezte minden szakágat figyelembe véve. Anna Fernstädt (Fernstadtova) a prágai születésű, cseh-német kettős állampolgár, aki 4 éve még német színekben lett 6. Koreában, most viszont már a cseheknek hozhat komoly eredményt. A mindössze 19 éves Tan Csao pedig a hazaiak nagy reménysége, akinek a 19. helynél nincs jobb eredménye a világkupa futamokon, viszont a hazai pálya minden előnyét élvezi és kifejezetten tehetséges skeletonos, a két kínai induló közül ő jelenthet valós veszélyt az élmezőnyre.

Wéber Gábor

Program:

február 10., férfi skeleton

  1. futam – 2.30
  2. futam – 4.00

február 11., női skeleton

  1. futam – 2.30
  2. futam – 4.00 (7.30 - felvételről)

február 11., férfi skeleton

  1. futam – 13.20
  2. futam – 14.55

február 12., női skeleton

  1. futam – 13.20
  2. futam – 14.55

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://webergabor.blog.hu/api/trackback/id/tr9917352458

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Wéber Gábor

Rendszertelen időközönként itt írom ki magamból az F1 és más sportágak történéseivel kapcsolatos gondolataimat, elemzéseimet. Készülj fel, nem kétpercesek lesznek.

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása